woensdag 23 november 2016

Hoe ik mijn leven als werkende-mama-met-veel-hobby's op de rails probeer te houden

Ik ben altijd al een bezige bij geweest, ik heb veel interesses, ik leer graag bij en heb altijd graag iets om handen.

Daarnaast ben ik ook nog mama, probeer ik een liefdevolle echtgenote te zijn, werk ik als sociaal verpleegkundige en probeer ik de klanten van mijn winkeltje Histoires de Bonheur (klik hier) zo goed mogelijk te soigneren.

Dit vergt enige organisatie uiteraard. Vaak krijg ik de vraag "hoe doe jij dat toch allemaal?" en daarom leek het me leuk om eens mijn tips & tricks om alles zo smooth mogelijk te laten verlopen met jullie te delen.

Het zijn geen spectaculaire dingen (nee, jammer genoeg ook hier nog geen kabouters die 's nachts de was en de plas komen doen), maar het zijn wel trucjes die ervoor zorgen dat je hier en daar wat tijd wint en op het einde van de week toch wel een verschil maken voor mij.

1) Ik maak weekmenu's. Op die manier eten we gevarieerd en gezond, maar vooral: na een werkdag moet ik niet meer gaan nadenken wat we gaan eten, dan nog vlug naar de winkel hollen om uiteindelijk veel te laat aan tafel te gaan. Hoe ik dat concreet aanpak, vertelde ik hier al eens.2) Ik laat mij helpen door app's. Zo heb ik verschillende app's op mijn telefoon staan die mijn leven een stuk eenvoudiger maken. Zo kon ik deze week nog tijdens het aanschuiven aan de kassa in de supermarkt snel eens op de app van de maaltijdcheques checken of er nog centjes voorhanden waren (nope..) of kan ik een geniaal blogideetje snel noteren in evernote. Maar misschien moet ik maar eens een apart blogpostje schrijven met een overzichtje van wat er allemaal op mijn telefoon staat denk ik dan...


3) Ik poets tussendoor. Ik maakte een handig 'kuisbakje' waar mijn essentials inzitten (zoals een verstuiverke met verdunde allesreiniger en nog ééntje met verdunde dettol) en vlieg van tijd tot tijd als een wervelwind-met-kuisbakje (en mijn favoriete muziek vollenbak) door mijn huis.


4) Ik sta af en toe extreem (voor mij toch) vroeg op (lees: 5u30 ofzo). En trust me: ik ben absoluut GEEN ochtendmens! Wat ik dan zoal doe: allemaal zaken waarvoor ik geen lawaai moet maken + waarbij ik ook niet wil gestoord worden (weekmenu's maken, bloggen, mijn gazet lezen, blogposts van collega-bloggers lezen, yoga, enz.). Geloof me: het piekt een beetje als de wekker afgaat, maar de gewonnen tijd loont heel erg de moeite (en een extra tas koffie maakt veel goed).


5) Om voldoende q-tijd met mijn liefsten te hebben, plan ik af en toe 1-op-1 tijd: ik trek er met 1 van mijn kinderen alleen op uit of ik reserveer een tafeltje voor 2 voor een gezellige avond met mijn liefste.


6) Omdat mijn koppeke zelden stil staat, ben ik op zoek gegaan naar zaken waarbij ik mijn hoofd echt kan leegmaken en helemaal ontspannen door raak. Voor mij is dat onder andere een toerke gaan lopen, mij aan mijn naaimachine zetten, lekker koken, een goed boek lezen, enz.


7) Ik ben een lijstjes-madam. Voor mij is dat dé manier om het gevoel te hebben dat ik niets vergeet en de boel onder controle kan houden. En stiekem vind ik het super om lijstjes te kunnen afvinken :)


8) Tot slot: soms loopt het niet zoals je wilt of plant, maar probeer dan gewoon los te laten! Iedereen heeft wel eens een slechte dag en dan mag je gerust de boel laten slingeren vind ik en denken: 'tomorrow is a brand new day'!
En wat zijn jullie tips om de boel zo goed mogelijk draaiende te houden? Ik lees het graag in de reacties!


                                                                       Lieve groet,

                                                                       Victorine

8 opmerkingen:

 1. Hier ben ik ook eens één ganse week om 5u opgestaan (ik volgde de helweek van Larssen :-)) Man, wat zag ik daar tegenop, maar het moet gezegd zijn, als je dat af en toe doet, verzet je bergen, ik kon echt wel genieten van die stilte in huis (het was ook wel net zomer, dus stond de zon mee met mij op, dat scheelt...), en tegen dat de rest wakker is, had ik mezelf en mijn huishouden wat beter onder controle, ik kon zelf zorgen voor gezond ontbijt en lunch... dat zou ik inderdaad meer moeten inplannen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet ook wel eerlijk toegeven dat het in de herfst/winter veeeeeel lastiger is om vroeg op te staan dan in de zomer...

   Verwijderen
 2. Wat een inspirerend berichtje. ..weekmenu moet ik echt proberen in de hoop tijd te winnen bij de dagelijkse boodschappen. ..to do lijst wat zou ik zijn zonder...en een topidee vind ik je poetsmandje (waar vond je dees trouwens? )
  Groetjes Cathy en fijne (bak)woensdag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Cathy, mijn poetsbakje kocht ik jaren geleden eens bij Ikea, maar volgens mij hebben ze dat daar nog steeds, hoor. Een super handig ding! Liefs, Els

   Verwijderen
 3. *slik*, ik wou dat ik even georganiseerd was als jou! Amai mannekes! Maar wel bravo hoor!
  Zo'n weekmenu is hier iets waar wij al zooooo lang over twijfelen, (maar het komt er maar niet van #uitstelgedrag).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat plannen en organiseren is eigenlijk iets wat vanzelf gaat en wat ik ook graag doe...zal 1 van mijn talenten zijn, zeker :)
   En dat weekmenu is zeker het proberen waard, hoor. In de zomervakantie laat ik dit vaak een beetje varen en ik merk dat we dan toch iets minder gevarieerd eten of dat ik helemaal geen inspiratie heb. Liefs, Els

   Verwijderen
 4. Ik herken me helemaal in jou verhaal. Wat ik nog extra doe: er wordt alleen gewassen en gestreken in het weekend,(ook in mijn werkend weekend)zodat iedereen de hele week kan aandoen wat hij/zij wil. Als ik met de late sta, is mijn warm eten al klaar voor tien uur, en wordt mijn huis gestofzuigd en opgeruimd, tijdens het koken. Dan heb ik nog twee uurtjes over voor andere dingen.
  Ook worden kleertjes en brooddozen/koekendozen de avond voordien klaargezet. Bespaart me 's morgens een hoop geloop, want geloof me, ik ben echt geen ochtendmens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van dat wassen in het weekend moet ik misschien ook eens proberen. Nu heb ik vaak het gevoel van daar iedere avond mee te moeten bezig zijn, terwijl ik eigenlijk in het weekend gewoon overdag het ene wasje na het andere zou kunnen draaien. Merci voor de tip!

   Verwijderen