zaterdag 21 februari 2015

Boost your positivity #week 3

In het kader van het project 'boost your positivity' vroeg Kelly deze week om onze 'shortcuts' te delen: dingen/handelingen/routines die we ons eigen gemaakt hebben om onze dagdagelijkse bezigheden zo smooth mogelijk te laten verlopen.

Ik vond dit niet zo evident, aangezien er bij ons van enige routine weinig sprake is (zowel manlief als ikzelf werken onregelmatig, waardoor geen enkele werkweek er hetzelfde uitziet...).
In de loop der jaren zag ik mij daarom wel genoodzaakt om een specialist in organiseren te worden.

Om ons leven vlot draaiende te houden, zit voor mij het geheim vooral in een degelijke planning. Graag deel ik hier dan ook mijn shortcuts (die voor voor ons goed werken, maar die misschien voor een ander als totale choas overkomen, maar who knows: misschien heeft iemand er wel iets aan...).

Tip 1: lijstjes maken

Ik ben een echte lijstjesmadam (believe me, it works!): op post-its in mijn papieren agenda, in nota-boekjes, in mijn telefoon,...noem maar op en je vindt er een lijstje (*) in terug. Voor mij DE manier om zo weinig mogelijk te vergeten!

(*): boodschappenlijstje, naailijstje, dringende-taken-lijstje, Ikea-lijstje, inhoud-diepvriezer-lijstje, leesboekenlijstje, verjaardagskadolijstje, welke-telefoons-te-doen-lijstje, enz.


Tip 2: prioriteiten stellen


Op huishoudelijk vlak heb ik ervoor gekozen om geen hulp in huis te halen. Dat betekent dus dat al die taken grotendeels op mijn schouders terecht komen. In de loop der jaren heb ik echter geleerd (oefening baart kunst!) dat niet alles perfect moet/kan zijn(de strijkplank blijft al eens staan in de living en mijn ramen blinken niet altijd evenveel) en heb ik een aantal prioriteiten gesteld, met name:

=> zoveel mogelijk 'aanwezig' zijn voor onze kinderen: op die manier kunnen ze hun schoolwerk in hun rustige thuisomgeving doen en krijgen ze tijd en ruimte voor hun hobby's

=> eten: lekker en gezond eten is voor mij een top-prioriteit! Daarom steek ik best wel wat tijd en energie in een weekmenu (hier lees je hoe ik dat aanpak).

=> sporten: 3x/week een toerke lopen is een deel van mijn leven en dat plan ik echt in in mijn werkweek. Soms heb ik er vooraf niet echt zin in (te koud, te veel wind, enz...weet je wel), maar nadien heb ik energie voor 10 en kan ik er weer tegen!

De overige huishoudelijke taken (zoals poetsen, wassen, strijken) doe ik eigenlijk wat tussendoor (is dan weer een voordeel van dat onregelmatig werken): de keuken dweilen als de kids naar de dansles/voetbaltraining zijn, strijken terwijl ik TV kijk, afstoffen over de middag, bedden verversen terwijl ik 's morgens vroeg de kamers verlucht, enz. . Aangezien ons huis er meestal behoorlijk netjes bijligt, werkt dit systeem blijkbaar!


Tip 3: op zoek gaan naar wat je energie geeft


Correct me if I am wrong, maar werk/gezin/hobby's/huishouden kunnen behoorlijk wat energie van ons vragen. Daarom is de belangrijkste truk voor mij: zorgen dat ik ook voldoende energie krijg, zodat mijn balans (energie geven versus energie krijgen) netjes in evenwicht blijft!

Ik verklaar mij nader: enkele jaren geleden woonde ik toevallig een lezing van Luk Dewulf over talenten bij. Wat ik toen vooral onthouden heb, is dat je als individu echt op zoek moet gaan naar wat je precies energie geeft in het leven. Ik vond dit wel logisch klinken en de laatste jaren ben ik echt gaan nadenken welke dingen mij een boost geven.

Zo ontdekte ik dat creatief bezig zijn, af en toe een dagje quality-time met mijn man, mijn kids enthousiast over hun dag horen vertellen, lopen, op zondag een hele namiddag in mijn keuken traiteur spelen, een dagje brainfood (lezen of een studiedagje vb), van tijd tot tijd een gezellige lunch met een goede vriendin, enz allemaal zaken zijn die me veel energie geven. Ik waak er dan ook heel erg over dat ik dat bewust inplan, want voor mij is dat eigenlijk de clou van het verhaal: op zoek gaan naar wat me veel energie geeft + positief in het leven staan en volgens mij kunnen we dan echt wel wat aan zonder dat onze balans doorslaat en we de pedalen verliezen (ook al staan er daar 37 manden strijk te wachten :)  ).


 
 
 
Lieve groet,
 
Victorine
 
 
 
 
 
Deze post kadert in het #boostyourpositivity project van Activia.


5 opmerkingen:

 1. Dit zou zo op mijn blog kunnen. Hier is het leven ook vaak een puzzel, door het werken in shiften. Maar dat onregelmatig werkritme brengt ook vele voordelen mee. Ik denk niet dat ik ooit in een normaal dagritme zou kunnen aarden, daar ben ik ook veel te chaotisch voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tip 3 is een gouden tip! Ik had het er nog over deze namiddag tegen mijn man toen we aan het wandelen waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heel herkenbaar. Hier ook een lijstjesmadam ( naast mij ligt momenteel een blad waar ik nu alles op schrijf die me te binnnen schiet om in augustus op reis te gaan... mijn man verklaart me gek)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de jouwe is ook heel herkenbaar voor mij 😀 ben benieuwd om je zondag te ontmoeten. uit welke regio kom jij eigenlijk? groetjes Heidi

  BeantwoordenVerwijderen