zondag 13 maart 2016

PERSONAL - 5 tips hoe je een verbouwing overleeft -

Ongeveer een jaar geleden begonnen wij aan de verbouwing van onze volledige benedenverdieping.


We kozen ervoor om de verbouwperiode zo kort mogelijk te houden (lees: 6 à 8 weken) én om in ons huis te blijven wonen (ideaal om de zaken zo goed mogelijk op te volgen!).


Vooraf zagen wij dit allemaal zeer goed zitten: ik zag er vooral de romantiek van in om gezellig in de garage keukentje spelen, we zouden de spectaculaire vorderingen van de bouwwerken dagelijks kunnen aanschouwen en alles zou op rolletjes lopen.


Uiteraard zag ik al snel in dat zo'n periodes in een mensenleven niet alleen maar rozengeur en maneschijn zijn...


Toch moet ik zeggen dat het best wel meegevallen is! Als pietje precies had ik mij namelijk zo goed mogelijk voorbereid (lees: alle stielmannen kregen van ons een strikte-en-vooral-te-respecteren planning) en kon ik mezelf op een mindere dag opmonteren door eventjes naar de beelden van het ontwerp en dus het eindresultaat te kijken.


Ik geef jullie hier dan ook graag mijn kleine tips mee om het leven in een verbouwperiode zo aangenaam mogelijk te maken:


1) Kook vooraf grote hoeveelheden soep, spaghettisaus, enz en vries dat in.


Wij hadden een voorlopige keuken geïnstalleerd in de garage. De legbanken dienden als servies- en voorraadkast, we installeerden een mobiele spoelbak met een warm-water-boiler eronder en mijn oude kookplaat werd op een plank gelegd en weer aangesloten op het gasnet. Ik kon dus wel mijn plan trekken, maar eerlijk gezegd was in mijn 1tje koken in de frisse garage niet altijd zo leuk. Achteraf bekeken had ik dus vooraf beter wat voorraad in de diepvries opgeslaan om enkel te moeten opwarmen.


2) Maak je tijdelijke leefruimte extra gezellig.


Op zolder hebben wij een extra slaapkamer die we voornamelijk gebruiken als logeer-, naai-, WII- of studeerkamer. Tijdens onze verbouwing hebben we deze kamer ingericht als gezellige zithoek: ik kocht enkele zitzakken voor de kinderen, ik legde er kussentjes en dekentjes neer, we installeerden er de TV en ik maakte cosy hoekjes met foto's en een bloemetje hier en daar. Het was behoorlijk krap om er met 4 personen te huizen, maar eigenlijk hadden we er door de gezelligheid helemaal geen last van en denken we er nu zelfs met mooie herinneringen aan terug!


3) Laat de beelden van het ontwerp van de architect op groot formaat afprinten.


Af en toe had ik er eventjes genoeg van: ik kreeg er de kriebels van om hele dagen 'vreemd' volk in ons huis te hebben of ik kon na een drukke werkdag moeilijk ergens tot rust komen. Het hielp om mij dan weer te focussen op het eindresultaat en eventjes door de beelden van het ontwerp te scrollen. Het kan dus een tip zijn om die beelden netjes uit te printen en ergens in het zicht te hangen (in het toilet of zo..ik zeg maar iets, hé).


4) Las af en toe een kleine pauze in.


Tijdens onze verbouwing hadden wij het geluk dat we enkele leuke feestjes gepland hadden, waaronder de communie van onze Lucas. Dat waren voor mij echt momenten dat alles eventjes on hold stond, dat ik mij weer eens kon optutten en dat ik eens enkele uren niet bezig was met de verbouwplanning.


5) Gooi niets, maar dan ook niets weg.


Verbouwingen kosten handenvol geld. Daarom hebben wij ook zoveel mogelijk (vooral de afbraakwerken) zelf gedaan. Ik kreeg van mijn kapster de tip om alle 'afbraakmateriaal' op tweedehands sites te zetten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar niet echt in geloofde (wie zou nu in godsnaam interesse hebben in ons afgebroken plafond??), maar ik moet mijn mening helemaal herzien. Werkelijk alles raakte daar verkocht (zorg wel voor mooie foto's) en als wij onze optelsom maakten, kwamen we al snel aan een bedrag van 4 cijfertjes (reken maar eens uit hoeveel kastknopjes je daarmee kan kopen!).


Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips en vooral: succes!!


P.S.: voor de lezers die helemaal tot op het einde van deze lange post geraakt zijn => als beloning een kleine sneak peak van de voor & na. Benieuwd naar meer? Laat het dan gerust weten in de reacties!
                                                                   Lieve groet,


                                                                    Victorine

10 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de tips :). Is het bij 8 weken gebleven dan? Ik hoop dat het bij ons ook vlot zal gaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hoor, 6 weken verbouwen en dan nog 2 weken de schilders :) Ik duim voor jullie, hoor!

   Verwijderen
 2. De keuken is al geslaagd ! Ik ben inderdaad nieuwsgierig naar meer ...!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk is het alleen maar een kwestie van wat foto's uitzoeken...ik probeer dus zeker eens werk te maken van een voor en na!

   Verwijderen
 3. Meer graag!! ;-) Ik vind het fantastisch, ben gek op het hout in je huis. Bedankt voor de tips, ik sla deze op, wij hebben ook plannen, maar het zal niet voor meteen zijn vrees ik...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe meer tijd je neemt, hoe meer je kan sparen en hoe beter je weet wat je wil! Of zoals ik vaak tegen onze kinderen (en mezelf) zeg: "geduld is een schone deugd".

   Verwijderen
 4. afbraakmateriaal verkopen? wij waren vooral blij dat we het kwijt waren :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zot, hé :) Wij zijn zeer content dat we geluisterd hebben naar de tip van mijn coiffeuse!

   Verwijderen