zondag 17 april 2016

Plog: vroegmarkt Rungis te Parijs

Enkele weken geleden kreeg ik de kans om mij in te schrijven voor een bezoek aan de Parijse vroegmarkt Rungis.


Ik heb eventjes getwijfeld of ik wel zou gaan: zou het wel de moeite zijn een hele nacht slaap te missen hiervoor?, zou het niet te saai zijn?, zou ik de volgende dag in staat zijn om voluit te gaan?, enz.


Uiteindelijk besefte ik dat ik hiertoe niet vaak meer de kans zou krijgen (je kan als particulier niet zomaar die vroegmarkt binnen) en als hobbykok was ik toch wel erg nieuwsgierig naar wat er daar allemaal te koop aangeboden wordt. Het slaaptekort zouden we dan wel later oplossen :) .


Ik neem jullie dan ook graag mee in mijn plog (een plog of photo-log is een blogpost die hoofdzakelijk uit foto's bestaat) over mijn nachtelijk uitstapje naar Parijs.


Kijken jullie mee?


Na mijn avondwerk, de nodige huishoudelijke klusjes, een kwartiertje rust in de zetel en een warm badje stond ik om 23u43 klaar op de afgesproken plaats om om middernacht met de bus richting Parijs te trekken.

note to self op dat moment: "hoe zot kan een mens toch zijn?"
Ik had gehoopt om tijdens de rit een dutje te kunnen doen, maar dat was buiten de plannen van mijn reisgezellen gerekend. Blijkbaar hadden sommigen nogal een 'schoolreis-gevoel' en werden de Franse chansons boven gehaald. Ik hoef jullie waarschijnlijk niet te vertellen dat de ene al meer zangtalent had dan de andere...
Rond 2 u hielden we halt voor een korte pauze. De mensen van de organisatie (dikke duim daarvoor trouwens!) hadden gezorgd voor broodjes en koffie. Omdat ik al lang door had dat van slapen niets meer in huis zou komen, genoot ik intens van een tasje verse koffie midden in de nacht. 't Is eens iets anders dan 's morgens bij het ontbijt.
coffee is always an option!
Rond 4 u kwamen we aan op de vroegmarkt en stapte onze gids bij ons op de bus. Ik vond dit wat vreemd, maar toen ik hoorde dat er wel 2 à 3 kilometer tussen de ene en de andere hal kon zitten, was ik best blij dat we niet al die kilometers te voet moesten doen!
Rond 5 u begon dan het echte werk: we kregen een 'very stylisch' schortje en haarnetje (ik bespaar jullie mijn selfie die ik toen gemaakt heb wegens teveel wallen, te weinig haar en teveel belachelijk hoedje) en we begonnen onze rondleiding in 1 van de hallen van de visverkoop. Ik was al onmiddellijk behoorlijk onder de indruk, want ik had nog nooit zo'n groot aanbod ongelofelijk verse vis gezien!

kreeftje anyone?

Rond 6 uur trokken we naar de vleesverkoop (let op: foto's zijn niet voor gevoelige kijkers!).

wat denken jullie van onze outfit? :) :)
6u30: de fruit- en groentenhallen

7 u: de bloemen (nog nooit zoveel prachtige roze ranonkeltjes bijeen gezien!)

7u30: het gloednieuwe 'pavillon du bio' waar het vreemd genoeg verrassend kalm was
7u45: de kaas en zuivelprodukten

Om 8 u werd ons een ontbijtje aangeboden. Wij hielden het bij een croissantje en wat jus d'orange, maar blijkbaar kiezen de habitués op dat uur voor een echte côte à l'os met frietjes (ah ja, want zij hebben er dan al een hele werk'dag' opzitten).
Om 9u15 zat onze uitstap erop en vertrokken we met de bus weer richting Roeselare. Mijn plan om te slapen mislukte weer, want alhoewel het nu wel muisstil was op de bus, denkt mijn brein er blijkbaar niet over om op klaarlichte dag om 9 u 's morgens een dutje te doen. Soit..
Na een vlotte rit (waar ik een sms'je van onze Lucas kreeg met zijn fantastische schoolresultaten!) en een snelle dank-je-wel aan de organisatoren was ik om 14 u weer thuis om een snelle lunch naar binnen te werken.
ik ben helemaal verzot op die Griekse yoghurt van de Colruyt
In het half uurtje dat ik nog 'tijd over' had, nam ik nog snel de badkamer onder handen...

hebben jullie daar ook zoveel voldoening van als alles weer netjes blinkt?


...om nadien eventjes te kunnen bekomen bij de kapper!

zelf heb ik nooit zoveel geduld om mijn haartjes te brushen


Nadien gingen we gezellig verder met het poetswerk (alles om maar niet in slaap te vallen..), ging ik nog langs bij de arts voor een bloedname (schildklier moet wat in de gaten gehouden worden), bracht ik onze Lucas naar de voetbaltraining, juichte ik mee met onze Laure die op haar beurt ook beloond werd met schitterende schoolresultaten, kookte ik lekker voor ons gezin, bracht ik ons meisje naar haar babysit-kindjes en zag ik welgeteld 3 minuten van de Voice vooraleer ik in een comateuze slaap viel! (en blijkbaar vergat ik ook foto's te nemen van dit deel..).
Besluit van mijn lange nacht: het bezoek aan die vroegmarkt is echt wel eens de moeite! Ook al heb ik enkele dagen moeten recupereren, toch ben ik zeer blij dat ik meegeweest ben. Aanrader dus!
                                                               


                                                                 Lieve groet,


                                                                  Victorine

7 opmerkingen:

 1. Fijn dat je genoten hebt van de vroegmarkt!In Brussel ben ik meer dan 20 jaar geleden verschillende keren met mijn toenmalige werkgever geweest en dat vond ik ook altijd de moeite!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mij zou je enkel onder dwang meekrijgen�� Maar tof dat jij het zo leuk vond! Mooie bloemen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat moet inderdaad de moeite geweest zijn! K'vind toch dat je verslagje pas compleet ging geweest zijn met die selfie in je mooi tenuetje ;op

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er wel indrukwekkend uit! Leuke foto's!

  Dat kaartje op de laatste foto is geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zag er een superervaring uit! Ik mis wel die ene selfie, hoor! :)

  BeantwoordenVerwijderen